Składniki:
1 biała część pora
Pół średniego selera
4 duże ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 litra wody
Sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Do dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozropić masło z oliwą, dodać obrany i pokrojony w kostkę seler, poszatkowany w plasterki por i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na małym ogniu dusić ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dosolić i doprawić gałką muszkatałową.
Podduszone warzywa zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu kolejne 20 minut. Kiedy warzywa zmiekną, ściągnąć z ognia, zblendować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać wody wg uznania.
Można podawać samą, z prażonymi pestkami słonecznika lub wędzonym łososiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz