piątek, 6 lutego 2015

Zupa krem z selera i ziemniaków

Czasami zadziwiam samą siebie. Tak prosta, przepyszna i łatwa w przygotowaniu zupa dopiero dzisiaj powalila mnie na kolana. To chyba najlepsza zupa krem jaką dotąd jadłam z dodatkiem ziemniaków.. ziemniaki to idealny dodatek do zup bo nadają im gładką konsystencje i przyjemny słodki smak. Jednak solo nie odniosły by sukcesu.. W drodze na szczyt muszą iść w parze z selerem, porem i.. masłem.


Składniki:

1 biała część pora 
Pół średniego selera 
4 duże ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 litra wody
Sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Do dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozropić masło z oliwą, dodać obrany i pokrojony w kostkę seler, poszatkowany w plasterki por i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na małym ogniu dusić ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dosolić i doprawić gałką muszkatałową. 

Podduszone warzywa zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu kolejne 20 minut. Kiedy warzywa zmiekną, ściągnąć z ognia, zblendować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać wody wg uznania. 

Można podawać samą, z prażonymi pestkami słonecznika lub wędzonym łososiem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz