niedziela, 8 marca 2015

Kruche ciastka jaglano-ryżowe


Pyszne i zdrowe ciastka bez mąki, mleka, masła czy jajek, a nawet bez proszku do pieczenia.
Da się? Da się! Mega smaczne i bardzo sycące ciastka na każdą okazję.

Ten jakże prosty przepis chodził za mną od jakiegoś już czasu i wreszcie kiedy kupiłam już to cudo jakim jest młynek do kawy, trzeba było go wypróbować. Polecam wszystkim, którzy do tej pory zastanawiają się nad jego zakupem :-)


Przepis na ok 35 ciastek:

150 g suchej kaszy jaglanej
100 g brązowego ryżu (może być biały) 
100 g płatków owsianych
100 g margaryny 
100 g miodu 
100 g pestek słonecznika
100 g dowolnych orzechów 
80 g suszonej żurawiny 
100 ml gorącej wody
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
Kurkuma


1.Kaszę i ryż zmielić w młynku lub innym urządzeniu do mielenia (można też użyć gotowej mąki jaglanej i ryżowej). 
2. Na gorącej patelni uprażyć płatki owsiane na złoty kolor. Dodać do mieszanki jaglano-ryżowej.
3. Siemię lniane zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić aż zgęstnieje. 
4. Margarynę utrzeć z miodem na gładką i puszystą masę. Dodać siemię i wymieszać. 
5. Pokrojone orzechy, żurawinę, pestki słonecznika i szczyptę kurkumy dodać do mieszanki jaglano-ryżowej i wsypać do utartej z miodem margaryny. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 10 minut aż masa nasiąknie. 
6. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Z masy formować równe ale nie za duże ciastka (można łyżką, ja robiłam ręcznie), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15 minut. 

W zależności do piekarnika piec aż się zarumienią. Studzić na blaszce, podawać zimne. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.. jeśli coś jeszcze zostanie ;-) 

Smacznego!
M. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz