środa, 28 stycznia 2015

Zielona moc, czyli koktajl z jarmużem



O jarmużu i jego pro zdrowotnych właściwościach można przeczytać nie tylko w internecie, polecają go również lekarze i dietetycy. Nie bez powodu, bo ta odmiana kapusty jest bogata w antyoksycydacyjne witaminy, mikroelementy i chlorofil, który działa antynowotworowo. Dziś proponujemy jarmuż w wersji na surowo.



Przepis na 2 duże porcje: 

2 banany
2 pomarańcze 
Garść natki pietruszki
Garść liści jarmużu
Sok z 1/2 cytryny
Woda

Pokroić banany, pomarańcze podzielić na cząstki, pietruszkę i jarmuż dokładnie umyć, dodać liście bez twardych lodyżek. Umieścić w blenderze. Dodać sok z cytryny i bledować do uzyskania gęstej masy. Dolać wodę, zmiksować i gotowe 


Emotikon smile




2 komentarze:

  1. szkoda, że jarmuż jest tylko zimą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego trzeba korzystać ile wlezie ;) wczoraj jedliśmy chipsy jarmużowe i zupę a la kapuśniak! o mamo, co to za smaki, przepyszne :) przepisy będą wkrótce!

      Usuń