środa, 23 lipca 2014

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Prosta, smaczna i zdrowa! Bez konserwantów, sztucznych dodatków i tysiąc razy lepsza niż jej sklepowe odpowiedniki :) 

Ciecierzyca zwanej także grochem włoskim lub po prostu cieciorką, ugotowana i zmielona tworzy bazę do tzw. humusu, tradycyjnej wschodniej pasty do chleba, który z pewnością niedługo zagości na moim blogu. Dzisiaj jest podstawą do przepysznej pasty, której smak będzie zależał także od Was :) proporcje podane w przepisie są umowne i każdy może dopasować smak do Ciebie. Miłośnicy czosnku mogą pozwolić sobie na więcej pikanterii a pomidoroholicy na intensywny smak pomidora i kwaskowość. 





Przepis podstawowy:

250 g ciecierzycy (wcześniej namoczonej i ugotowanej) lub 1 puszka (najlepiej niesolonej), dobrze wypłukanej pod bieżącą wodą
3-4 suszone pomidory
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól





Ciecierzycę umieścić w naczyniu do mielenia, dodać pomidory, czosnek, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Blendować do uzyskania zwięzłej masy. Pasta jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu, jeszcze ciepła będzie miała lekką konsystencję, a po kilku godzinach w lodówce trochę zgęstnieje.


Najlepiej przechowywać w zamykanym pojemniku. Idealna do chleba, chrupkiego pieczywa i wafli ryżowych. W sam raz na śniadanie, drugie śniadanie, kolację i wszystkie przekąski. Jest pyszna i zdrowa! Zawiera dużo białka, wapnia, błonnika, potasu, żelaza, wit B-6 i magnezu. Pastoholikom polecam zrobić zapasy tego cudownego strączka :)


Smacznego!

1 komentarz: