wtorek, 17 czerwca 2014

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną i gorzką czekoladą

"Kochanie upieczesz babeczki?".. Oczywiście :) Robiłam już kilka wersji zdrowych muffinów, ale ta jest niezwykle smaczna. Idealne na każdą porę dnia. Po prostu pyszne!

















Mam nadzieję, że przepis ten pokaże Wam jak proste jest zrobienie domowych, o wiele lepszych od sklepowych, a przede wszystkim zdrowszych słodkości.

Przygotowujemy:

100 g płatków (żytnich lub owsianych)
100 g otrębów żytnich
100 g mąki żytniej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść żurawiny
100 g pokrojonej gorzkiej czekolady
250 ml kefiru
4 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka 
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre roztrzepujemy w drugiej. Łączymy zawartość obu naczyń i wykładamy masę do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy w termoobiegu ok. 25-30 minut. Studzimy na kratce lub siatce. Zimne można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku kilka dni. Z przepisu wychodzi ok 15 średnich babeczek :)







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz