"Kochanie upieczesz babeczki?".. Oczywiście :) Robiłam już kilka wersji zdrowych muffinów, ale ta jest niezwykle smaczna. Idealne na każdą porę dnia. Po prostu pyszne!
100 g płatków (żytnich lub owsianych)
100 g otrębów żytnich
100 g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść żurawiny
100 g pokrojonej gorzkiej czekolady
250 ml kefiru
4 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre roztrzepujemy w drugiej. Łączymy zawartość obu naczyń i wykładamy masę do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy w termoobiegu ok. 25-30 minut. Studzimy na kratce lub siatce. Zimne można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku kilka dni. Z przepisu wychodzi ok 15 średnich babeczek :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz