Zupa z soczewicy wg 5
przemian
kwaśny k > gorzki g > słodki sł >
ostry
o > słony sn
g – do 2,5 litra wrzątku dodaj
g - szczyptę tymianku, kurkumy i majeranku
g - listek laurowy
sł – 3-4 średnie marchewki
sł - 4 ziemniaki
sł – 1 korzeń pietruszki,
sł – 2 łyżki
oliwy,
sł – 1,5 szklanki
zielonej lub brązowej soczewicy
sł –
szczyptę kminu
o - 1 średnią cebulę (czerwona lub biała)
o – mały kawałek selera,
o - ziele angielskie,
o - pieprz,
o – szczyptę oregano,
o- ćwierć łyżeczki suszonego imbiru lub całą świeżego
sn - dodać wg smaku sól i łyżkę sosu sojowego
k – na koniec dodać 2 duże łyżki przecieru pomidorowego lub szklankę przetartych pomidorów
Warzywa oczyścić i opłukać. Pokroić w drobną kostkę, ziemniaki w grubą. Uprazyć i opłukać soczewicę. Do wrzątku
dodawać produkty z kolejnych przemian, czyli wg podanej kolejności, po każdej z przemian przemieszać zupę. Gotować na małych ogniu, aż soczewica będzie zupełnie miękka. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać wrzątku i zagotować.
Rewelacyjna zupa dla każdego, można zmiksować na krem i podawać nawet małym dzieciom :) polecam!
Przez jakiś czas gotowałam wg PP, potrawy były aromatyczne, pyszne.
OdpowiedzUsuńja pomału wplatam kuchnie pięciu przemian w moje gotowanie właśnie dlatego, że mi smakuje a i na pewno ma to swoje energetyczne działanie bo lubiłam kiedyś chemię ;) niestety zasady tradycyjnej medycyny chińskiej, na temat np godzin snu są nie dla mnie, pracuje bardzo często wieczorami a jak produkujemy coś dla TV to nawet w nocy więc nie jestem książkowym przykładem dobrego ucznia
OdpowiedzUsuń