niedziela, 23 marca 2014

Po pierwsze..

ŚNIADANIE! Długo zastanawiałam się nad tym jak zacząć bloga.. więc zacznę od podstaw. Odkąd nie piję mleka, nie jem jogurtów i ukochanych niegdyś serków homogenizowanych, wciąż szukam pomysłów na zdrowe, lekkie a przy tym smaczne i ciekawe śniadanie, które dopali mnie energią z rana. W chłodne jesienne i zimowe poranki jadam owsiankę z cynamonem i orzechami, ale wiosną wraz z przypływem słonecznej energii lubię eksperymentować. W śniadaniowym menu pod hasłem "na słodko" obok owsianki króluje u mnie "ryżanka" - bezglutenowa siostra owsianki czyli gotowane płatki ryżowe. Prze-py-szne!



















Na jedną porcję potrzeba:


40g płatków ryżowych
szklanka wody
ulubione suszone bakalie (np. morele, śliwki, żurawina)
płatki migdałów, siemię lniane
sól, aromat waniliowy
skórka z pomarańczy
syrop z agawy

Sprażyć płatki migdałów i siemię lniane. Zagotować wodę wrzucić na wrzątek suche płatki ryżowe. Ciągle mieszając dodać szczyptę soli, kilka kropel aromatu waniliowego i odrobinę pokrojonej w paseczki świeżej skórki z pomarańczy. Gotować do miękkości ok 5 minut. Gotowe ugotowane płatki przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną suszoną morelę, śliwkę, prażone migdały i siemię lniane. Na koniec polać syropem z agawy i voila!  :) pyszne zdrowe śniadanie w 10minut :)

ps. dla przełamania słodkości można skropić wszystko świeżym sokiem z cytryny :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz