niedziela, 30 marca 2014

Drobne przyjemności :-)




















Niedziela... 

Aromatyczne espresso z kostką gorzkiej czekolady znakomicie dopełnia ten dzień :) Pamiętajcie tylko - max 2 kostki dziennie, nie więcej! 

Dlaczego warto sięgać po gorzką czekoladę? 
Bardzo ciekawy artykuł proponuje nam portal Hellozdrowie:


"Gorzka czekolada zawiera więcej ochronnych przeciwutleniaczy niż owoce i znacznie więcej polifenoli oraz flawonoli niż soki owocowe. Dowiedziono,że spożywanie przeciwutleniaczy wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę, alergie. Polifenole szczególnie skutecznie chronią mózg (zapobiegając demencji, chorobie Alzheimera czy Parkinsona) oraz oczy, zabezpieczając przed zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej i innymi chorobami okulistycznymi(...)
O tym, jak ważnym elementem diety powinna być dobra, gorzka czekolada, świadczą liczby:
100 g gorzkiej to aż 228 mg magnezu (100 g banana to tylko 27 mg tego pierwiastka), 715 mg potasu (w pomidorach zaledwie 282 mg), 11 g błonnika (w kaszy gryczanej – niespełna 6 g)"


Więcej na ten temat na stronie www.Hellozdrowie.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz