czwartek, 27 marca 2014

Napój imbirowy z miodem i cytryną

W okresie jesienno-zimowo-wiosennym warto jeść ciepłe posiłki, zwłaszcza wtedy, gdy dopada nas przeziębienie. Zamiast faszerować się lekami na grypę robię zapas imbiru i cytryn w pobliskim zieleniaku.
Imbir bardzo szybko rozgrzewa przemarznięte ciało, wspomaga działanie systemu odpornościowego organizmu i skutecznie wspiera kurację podczas przeziębienia. Do tego działa przeciwbakteryjnie, antyseptycznie i odkażająco.

Składniki:


gorąca woda
świeży imbir
miód
cytryna

Imbir obrać i zetrzeć na tarce, a następnie zalać gorącą wodą. Zaparzać przez kilka minut. Przelać do szklanki, dodać sok z połowy cytryny i miód. Można pić nieprzecedzony, jest wtedy mocniejszy.

Dobra rada: nie trzymajcie imbiru bezpośrednio w lodówce bo chłonie zapachy i schnie, lepiej zawinąć go w papierowy ręcznik i albo włożyć do woreczka albo do pudełka z przykrywką




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz