Duszone warzywa po włosku z kaszą jaglaną - 2 porcje
1 cukinia
1 średnia cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
3 średnie pomidory
oliwa z oliwek
sól, pieprz
tymianek, kurkuma, oregano
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- Przygotować warzywa. Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść. Pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę.
- Na patelni bądź w dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę zeszklić, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać szczyptę kurkumy, marchewkę, cukinię, oprószyć solą, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodać szczyptę tymianku, oregano, świeżo mielony pieprz, całość wymieszać, przesmażyć i dodać pomidory. Dusić pod przykrywką ok 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotowe warzywa wymieszać z kaszą jaglaną i gotowe :)
PS. Duszone warzywa pasują do ryb, mięs a także ryżu i innych kasz więc można je stosować jako dodatek uniwersalny.
Smacznej majówki!
Ja pokombinuję z kaszą dopiero po majóweczce. Ta propozycja jest ciekawa. Ja ostatnio mam smak na kaszę gryczaną.
OdpowiedzUsuńja też coś próbuję zrobić z gryczaną, mamy smaka na burgery :)
Usuń