Pyszne i zdrowe ciastka bez mąki, mleka, masła czy jajek, a nawet bez proszku do pieczenia.
Da się? Da się! Mega smaczne i bardzo sycące ciastka na każdą okazję.
Ten jakże prosty przepis chodził za mną od jakiegoś już czasu i wreszcie kiedy kupiłam już to cudo jakim jest młynek do kawy, trzeba było go wypróbować. Polecam wszystkim, którzy do tej pory zastanawiają się nad jego zakupem :-)
Przepis na ok 35 ciastek:
150 g suchej kaszy jaglanej
100 g brązowego ryżu (może być biały)
100 g płatków owsianych
100 g margaryny
100 g miodu
100 g pestek słonecznika
100 g dowolnych orzechów
80 g suszonej żurawiny
100 ml gorącej wody
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
Kurkuma
1.Kaszę i ryż zmielić w młynku lub innym urządzeniu do mielenia (można też użyć gotowej mąki jaglanej i ryżowej).
2. Na gorącej patelni uprażyć płatki owsiane na złoty kolor. Dodać do mieszanki jaglano-ryżowej.
3. Siemię lniane zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić aż zgęstnieje.
4. Margarynę utrzeć z miodem na gładką i puszystą masę. Dodać siemię i wymieszać.
5. Pokrojone orzechy, żurawinę, pestki słonecznika i szczyptę kurkumy dodać do mieszanki jaglano-ryżowej i wsypać do utartej z miodem margaryny. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 10 minut aż masa nasiąknie.
6. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Z masy formować równe ale nie za duże ciastka (można łyżką, ja robiłam ręcznie), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15 minut.
W zależności do piekarnika piec aż się zarumienią. Studzić na blaszce, podawać zimne. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.. jeśli coś jeszcze zostanie ;-)
Smacznego!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz